Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem
Közép-európai Tanulmányok Kara
Szlovákiai Magyar Nyelvjárási Hangoskönyv III.
Bevezetés
Abara
Boly
Csicser 1.
Csicser 2.
Nagyszelmenc 1.
Nagyszelmenc 2.
Szirénfalva 1.
Szirénfalva 2.
Zétény 1.
Zétény 2.

A SZLOVÁKIAI MAGYAR NYELVJÁRÁSI HANGOSKÖNYV 3. része beszélt nyelvi szövegeket tartalmaz, melyek ízelítőt adnak az északkeleti nyelvjárási régió szlovákiai magyar területeinek nyelvjárási sajátosságaiból. A szövegek közlése olyan informatikai eljárással készült, amely segítségével a hangfelvétel és annak fonetikus lejegyzése egyszerre jelenik meg. A hang és a lejegyzés szinkronizálása a Bihalbocs dialektológiai szoftver segítségével készült, melyet Vargha Fruzsina Sára és Vékás Domokos fejlesztettek ki.


A szövegek a magyar egyezményes hangjelölés elveit követve speciális karaktereket tartalmaznak, ezért a szövegek megtekintéséhez szükséges a Fru14W betűkészlet telepítése, amely innen letölthető: http://www.bihalbocs.hu/segedlet.html. A megjelenő szövegek kinyomtatására és szerkesztésére (szöveges dokumentumba való beillesztésére) is lehetőség van. Az egyes szövegek egészben, illetőleg részletekben is meghallgathatók a szövegrészekben található időzítési markerpöttyökre kattintva.


A hangoskönyv 3. részében az Ung-vidék és a Felső-Bodrogköz területéről a következő helyi nyelvjárásokból találhatók szövegek (keletről nyugat felé haladva): Nagyszelmenc, Szirénfalva, Csicser, Boly, Zétény, Abara. A nyelvjárási szövegeket a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének hallgatói gyűjtötték. A szövegek hanggal való szinkronizálását Presinszky Károly végezte.


A hangoskönyv munkálatait a Domus Hungarica Scientiarum et Artium támogatta. Lektorálták: Sándor Anna és Vargha Fruzsina Sára.