Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem
Közép-európai Tanulmányok Kara
Szlovákiai Magyar Nyelvjárási Hangoskönyv II.
Bevezetés
Nyitraegerszeg
Nagyhind
Nagysalló
Sárkányfalva
Ipolyszakállos
Felsőtúr
Lukanénye
Síd
Újbást
Csíz
Méhi
Nagyida

A SZLOVÁKIAI MAGYAR NYELVJÁRÁSI HANGOSKÖNYV 2. része beszélt nyelvi szövegeket tartalmaz, melyek ízelítőt adnak a palóc nyelvjárási régió szlovákiai magyar területeinek nyelvjárási sajátosságaiból. A szövegek közlése olyan informatikai eljárással készült, amely segítségével a hangfelvétel és annak fonetikus lejegyzése egyszerre jelenik meg. A hang és a lejegyzés szinkronizálása a Bihalbocs dialektológiai szoftver segítségével készült, melyet Vargha Fruzsina Sára és Vékás Domokos fejlesztettek ki.


A szövegek a magyar egyezményes hangjelölés elveit követve speciális karaktereket tartalmaznak, ezért a szövegek megtekintéséhez szükséges a Fru14W betűkészlet telepítése, amely innen letölthető: http://www.bihalbocs.hu/segedlet.html. A megjelenő szövegek kinyomtatására és szerkesztésére (szöveges dokumentumba való beillesztésére) is lehetőség van. Az egyes szövegek egészben, illetőleg részletekben is meghallgathatók a szövegrészekben található időzítési markerpöttyökre kattintva.


A hangoskönyv 2. részében a palóc nyelvjárási régió sajátosságait tükröző következő helyi nyelvjárásokból találhatók szövegek: Nyitraegerszeg, Nagyhind (északnyugati palóc nyelvjáráscsoport), Nagysalló, Sárkányfalva (nyugati palóc nyelvjáráscsoport), Ipolyszakállos, Felsőtúr, Lukanénye (Ipoly vidéki palóc nyelvjáráscsoport), Síd, Újbást (középpalóc nyelvjáráscsoport), Csíz, Méhi (keleti palóc nyelvjáráscsoport), Nagyida (Hernád vidéki palóc nyelvjáráscsoport). A nyelvjárási szövegeket a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének tanárai, valamint jelenlegi és volt hallgatói gyűjtötték. A szövegek hanggal való szinkronizálását Presinszky Károly végezte.


A hangoskönyv munkálatait a Domus Hungarica Scientiarum et Artium támogatta. Lektorálták: Sándor Anna és Vargha Fruzsina Sára.